Gossalba a Montuïri

(Santuari de Consolació, Puig de Sant Miquel, Talaiot de Son Fornés)

Montuïri és un poble situat a escassos 5 kilòmetres de Gossalba, a 172 metres d’altitud i amb 2850 habitants.

Anirem cap a Sant Joan per agafar el passeig empedrat que du fins al Santuari de Consolació. El temple originari, situat sobre un turó de 172m. d’altitud, data del segle XIII, ja que hi hagué una capella documentada al 1249 que es convertí en el primer temple parroquial de Sant Joan al 1298, fins que al segle XVI va ser traslladat al centre del poble. D’aquesta primera construcció, possiblement en restin una part dels murs exteriors, el portal que comunica a la clastra i l’espadanya. Ha sofert diverses restauracions al llarg dels segles. Els dos rellotges de sol, que daten de 1986, varen ser dissenyats per Rafel Soler.

D’aquí partirem cap el Puig de Sant Miquel. Abans d’arribar hi ha uns metres que el camí sembla entrar a l’autovia, però no ho arriba a fer mai i tot d’una començarem una curt ascens de 300 metres. El Puig de Sant Miquel és una muntanya de 259 m, al cim de la qual s’hi troba l’oratori de la Mare de Déu de la Bona Pau, construït per l’orde del Temple. Montuïri hi puja en pancaritat la tercera festa de Pasqua. A devora hi ha actualment un restaurant.

Passarem pel poble de Montuïri on es pot visitar el Museu Arqueològic de Son Fornés i desprès en direcció Pina trobarem l’impressionant conjunt talaiòtic, abans de tornar cap a Gossalba.

Informació sobre la ruta

  • Ruta recomanada per fer des de l’Agroturisme Gossalba en bicicleta o a peu. El camí discorre per camins rurals i algun tram de carretera secundària amb molt poc trànsit.
  • Possibilitat d’arribar-hi en cotxe canviat un poc la ruta.
  • Dificultat mínima.
  • Ruta circular.
  • Track de la ruta en format GPX.
  • Mapa de la ruta en format PDF.