L’olivar

Acabant la primavera del 2015 es van replantejar les 14 quarterades (10 Ha) de terreny per a sembrar-hi oliveres, en un marc de plantació que es va trobar adient fos de 8 x 6 metres. Això és un espai molt ample per als arbres perquè la previsió, tot i que en un principi es va instal·lar un sistema de reg per goteig, és que els arbres no siguin regats excepte en casos de sequera extrema.

Vàrem haver de fer-nos amb dos mil tutors de fusta per a sostenir els diminuts brots d’olivera (no feien més d’un pam) que sembrarem després d’haver subsolat tot el terreny. I amb dos mil protectors perquè vàrem detectar la presència de llebres a la zona. Bernat Pizà Trias dirigí el projecte.

Per tal que l’oli tenguera les propietats que desitjam i després de més de 25 anys d’experiència conrant oliveres a la Serra de Tramuntana, al terme d’Andratx, decidírem de sembrar en aquests cent mil metres només varietats permeses per la denominació d’origen “Oli de Mallorca” i en aquesta proporció: mil quatre-centes Arbequines, tres-centes Piqual i tres-centes Empeltre, i vàrem deixar per a dues quarterades que resten a Binifarda, veïna de Gossalba, la incorporació de les varietats Frantoio i Koroneiki.

La primera collita es va dur a terme durant la tardor del 2018 i fins ara cada any hem obtingut una excel·lent producció d’olives ecològiques, lliures d’herbicides, insecticides i pesticides, comptant amb l’assessorament de APAEMA, l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca.